fbpx
Logo Insurme

E-bike verzekering afsluiten? Dit wil je weten voordat je je verzekering afsluit!

E-bike verzekering afsluiten? Dit wil je weten voordat je je verzekering afsluit!

Nederland is natuurlijk hét fietsland bij uitstek. ‘Wij’ Nederlanders doen alles met de fiets: van boodschappen doen tot drie kinderen ophalen van school; onze fietsen zijn erg belangrijk. Toch is er de laatste jaren het een en ander veranderd in ons fietslandschap. De elektrische fiets heeft zijn intrede gedaan. In 2014 waren er nog maar 223.000 e-bikes in Nederland maar in de afgelopen 8 jaar is dit aantal gegroeid tot maar liefst 1,5 miljoen e-bikes.

Waar de ‘gewone’ fiets al vaak goed verzekerd is in Nederland, kiezen mensen met een e-bike er gelukkig ook steeds vaker voor om een e-bike verzekering af te sluiten. E-bikes zijn geliefd onder het dievengilde en ook komen ongelukken helaas geregeld voor. Maar waar moet je op letten wanneer je een e-bike verzekering afsluit? En welke verzekeringen heb je misschien nog meer nodig? Je leest het hier.

Direct een e-bike verzekering afsluiten? Ontvang nu een vrijblijvend advies.

Waarop letten als je een e-bike verzekering afsluit?

Allereerst is het goed om te weten dat vrijwel elke verzekeraar een speciale verzekering heeft voor je elektrische fiets, oftewel een e-bike verzekering. De aanschafprijs van je elektrische fiets ligt veelal flink hoger dan die van een reguliere fiets en daarom is het verstandig een speciale verzekering voor e-bike af te sluiten.

Tevens is het van belang om te weten of je met alleen een e-bike verzekering al goed verzekerd bent of dat je wellicht ook een ongevallenverzekering nodig hebt.

Elektrische fietsen worden vaker gestolen

De populariteit van de e-bikes heeft ook zijn weerslag op het aantal diefstallen. Er staan steeds meer elektrische fietsen in het straatbeeld en dus komt diefstal steeds vaker voor.

De dure elektrische fietsen zijn voor een dief natuurlijk gemakkelijk te verkopen. Gemiddeld wordt bijna 10% van de elektrische fietsen gestolen. Het totaalbedrag van de schadeclaims liep in 2020 op tot wel 10,5 miljoen euro.

E-bike verzekering: punten van aandacht

De meeste verzekeraars hebben inmiddels een uitgebreide verzekering beschikbaar met dekking voor jouw elektrische fiets. Maar daarbij is het wel handig om op een aantal zaken te letten zoals:

  • Dekking van de accu.
  • Zit er pechhulp in het pakket?
  • Wanneer wel en niet verzekerd bij diefstal?

Voorkom diefstal van je elektrische fiets

Voorkomen is beter dan genezen en daarom is het voorkomen van diefstal van je e-bike erg belangrijk. Maak het dieven dus moeilijk. Dit zijn een aantal tips waarmee je het de dieven zo moeilijk mogelijk maakt en je jouw e-bike verzekeringspolis gewoon in de la kan laten liggen.

  • Parkeer je elektrische fiets in het zicht of liever nog in een bewaakte fietsenstalling.
  • Gebruik altijd sloten met een ART-keurmerk.
  • Maak altijd gebruik van een tweede slot. Het beste is om twee verschillende type sloten te gebruiken. Alles wat de dieven tijd kan kosten zal ze ontmoedigen. Twee sloten open krijgen kost simpelweg meer tijd, al helemaal wanneer de sloten compleet verschillend zijn.
  • Zet je elektrische fiets vast aan een hek, rek of paal en zorg altijd dat het slot aan het frame vast zit. Wanneer je het slot alleen aan het fietswiel vastmaakt is deze gemakkelijk los te krijgen. Gebruik je een kettingslot? Haal het slot dan altijd meerdere keren door het hek heen en door het frame van je fiets.
  • Let ook op de hoogte van het slot. Wanneer deze op de grond hangt, is het gemakkelijker om het slot te forceren. De grond helpt de dief dan letterlijk om meer druk te kunnen zetten.
  • Staat je fiets thuis in de schuur? Zet hem dan ook daar goed op slot!

Niet alles is te voorkomen, gelukkig kan je verzekeren!

Helaas komt diefstal of schade met een e-bike dus nog vaak voor en hoeveel voorzorgsmaatregelen je ook neemt: soms zal je de hulp van je verzekering moeten inroepen.

De accu

Het grootste verschil tussen je gewone fiets en een e-bike zit hem in de accu. Deze is vaak wel verzekerd maar niet elke verzekeraar gaat er hetzelfde mee om. De gevoelige accu’s kunnen vrij snel beschadigen en worden ook nog snel worden gestolen. Afhankelijk van de verzekeraar wordt de accu elke maand iets minder waard (op papier) en zijn er stevige voorwaarden bij diefstal, of is diefstal van een losse accu zelfs helemaal niet gedekt.

Het is dus zaak je goed voor te laten lichten over de voorwaarden van een e-bike verzekering wat betreft je accu. Wil je advies over een goede e-bike verzekering? Insurme.nl staat voor je klaar.

Pechhulp onderweg

Vrijwel alle verzekeraars bieden pechhulp voor onderweg. Dit deden ze al voor de gewone fietsverzekering maar zeker voor de e-bikes kan hulp onderweg meer dan welkom zijn. Dit is dan ook een goed punt om naar te kijken wanneer je een keuze maakt voor een e-bike verzekering. Vaak is een van de voorwaarden wel dat je niet door je eigen schuld in de problemen mag zijn gekomen. Vertrekken met een halflege accu is natuurlijk nooit een goed idee.

Inboedelverzekering

Soms kan het voorkomen dat je fiets gestolen wordt uit je woning of schuur. Dan is het vaak zo dat de schade gedekt is vanuit je inboedelverzekering. Ook hier ben je wel zelf deels verantwoordelijk want de e-bike moet wel op slot hebben gestaan. Als je dit niet kan aantonen krijg je vrijwel nooit de schade uitgekeerd.

Is je e-bike gestolen op straat? Dan valt dit weer niet onder de inboedelverzekering en voor dit type diefstal kun je dus een losse e-bike verzekering afsluiten. Ook hier moet je wel weer kunnen bewijzen dat je elektrische fiets op slot stond.

Ongevallen verzekering

Je wil er waarschijnlijk liever niet aan denken maar met e-bikes gebeuren gemiddeld genomen meer ongelukken. Daarom is een ongevallenverzekering zeker aan te raden. Maar ook het dragen van een goede helm kan van levensbelang zijn.

Wil je meer weten over de ongevallenverzekering voor e-bikes en de dekking daarvan?

Insurme helpt je graag verder.

Elektrische fiets op vakantie

Ga je op reis en mag je elektrische fiets mee op vakantie? Dan valt je elektrische fiets onder de dekking van de reisverzekering. Je bent dan dus wel verzekerd bij beschadiging en diefstal maar dit is vaak maar tot een beperkte hoogte. Heb je een erg dure fiets? Breid dan de dekking voor fietsen uit binnen je reisverzekering. En mocht je nog geen reisverzekering hebben? Dan is die zeker aan te raden wanneer je met je prijzige e-bike weg gaat.

E-bike verzekering afsluiten

Wil je een verzekering afsluiten voor jouw e-bike? Insurme staat voor je klaar met advies op het gebied van verzekeringen.

Wij kunnen je helpen met de keuze voor een goede en passende e-bike verzekering tegen de beste prijs.

Meer weten? Neem dan gerust contact op met Insurme.nl!

Lees ook: