fbpx
Logo Insurme

Hypotheek Drachten? De rente stijgt hard, wat betekent dat voor mijn hypotheek?

Hypotheek Drachten? De rente stijgt hard, wat betekent dat voor mijn hypotheek?

Het is volop in het nieuws en het zal niemand echt ontgaan zijn: de hypotheekrentes stijgen hard. Waar de verschillende hypotheekverstrekkers eerst nog rustige stappen omhoog namen, lijkt de sprint nu ingezet en de finish helaas nog niet inzicht. 

Waar je de hypotheekrente in januari 2022 nog voor 20 jaar vast kon zetten op 1,5%, komt de 4% nu om de hoek kijken. In een paar maanden tijd is de rente dus ruim verdubbeld. De rente stijgt hard. Dit heeft impact op de hoogte van je hypotheek en de hoogte van je woonlasten wanneer je een tweede hypotheek wil aanvragen voor een verbouwing of verduurzaming van je woning.

 

Wil je meer informatie over de impact van de rentestijging op je hypotheek mogelijkheden en de lasten? Neem contact op met insurme.nl. Wij staan voor je klaar. 

 

Wat betekent dit voor woningzoekenden? 

De stijging van de hypotheekrente heeft veel impact op woningzoekenden en dan met name op de hoogte van de hypotheek. Hoe hoger de rente, hoe minder je kunt lenen. Je maximale hypotheek wordt simpelweg lager. Een koppel met allebei een modaal inkomen van rond de 38.000 euro per jaar, kan nu ongeveer 30.000 euro minder lenen dan een krap half jaar geleden. De woning die je in januari 2022 nog kon kopen, kan nu dus zo maar buiten je budget vallen. 

 

Het effect van de hoge rente op je woonlasten is nog groter. Eind 2021 waren de woonlasten voor een annuïtaire lening van 380.000 ongeveer 1350 euro per maand. Wanneer je een dergelijke hypotheek nu wil afsluiten, kom je al snel tot een maandlast van wel 1750 euro per maand! Een flinke stijging, zeker percentueel gezien. 

 

Daarnaast moet je in deze markt ook rekening houden met het feit dat je wellicht een nieuw energiecontract moet afsluiten. Ook daar lopen de kosten vervelend hard op. 

 

Starters op de huizenmarkt 

De starters op de huizenmarkt hadden het al niet gemakkelijk, maar nu de rente zo hard gestegen is, is het toch nog iets lastiger geworden. Een hypotheek van 300.000 euro is voor starters en voor doorstromers uiteraard even duur maar starters hebben geen overwaarde in te brengen van de verkoop van een eerdere woning. Waar sommige starters nog geholpen kunnen worden door de ouders, is dat natuurlijk niet voor iedereen het geval. 

 

Gelukkig lijkt de woningmarkt, onder invloed van de stijgende rentes iets af te koelen, en biedt dat weer licht aan het einde van de tunnel voor starters. De prijzen lijken iets de dalen en ook het percentage wat overboden wordt, neemt iets af. Toch blijven de prijzen voor woningen erg hoog en blijft het voor starters moeilijker om aan een woning te komen die bij ze past. 

 

De hypotheekrente toen en nu 

De rente op je hypotheek lijkt op dit moment natuurlijk gigantisch maar wanneer we kijken naar de jaren ’80 komen we tot de conclusie dat de hypotheekrentes daar ver boven de 12% uitkwamen. Dan is de huidige 4% eigenlijk nog heel schappelijk en kan het vastzetten van je hypotheek voor 20 jaar een verstandige keuze zijn. 

 

Niemand kan uiteindelijk met zekerheid zeggen wat de rentes gaan doen en daarom zal de onzekerheid op de hypotheek- en huizenmarkt nog wel even aanhouden. Een rustiger vaarwater is helaas nog niet in zicht. 

 

Verbouwen? Vraag je hypotheek nu aan! 

In ons kantoor in Drachten merken we ook dat het aanvragen van een hypotheek voor een verbouwing steeds meer wordt gedaan. Het is immers zeer waarschijnlijk dat de rentes niet snel zullen dalen en er is altijd een kans dat de rente zelfs nog verder stijgt. Wil je dus verbouwen en heb je een verbouwingshypotheek nodig? Vraag hem dan zo snel mogelijk bij ons aan! We adviseren je graag over hoe je jouw overwaarde in kan zetten voor een verbouwing. 

 

Verduurzamen? Nu is het moment! 

Heb je plannen om te verduurzamen? Ook dan is het verstandig om snel te handelen. Elke hypotheek moet namelijk wel bij je inkomen passen en wanneer de rentes stijgen neemt de hoogte van je hypotheek helaas af. Ook wanneer je een hypotheek wil afsluiten om je huis te verduurzamen. 

 

Laat je adviseren 

Wanneer je als huizenkoper nu de markt op wil, is het uiteraard verstandig om je te laten adviseren. Insurme heeft lokale marktkennis en is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Ook wanneer je bijvoorbeeld een hypotheek in Drachten of omgeving wilt afsluiten. Elke markt is anders en zeker in deze onzekere tijden kan het verstandig zijn om goed naar je financiële mogelijkheden te kijken. Je wil natuurlijk geen huis mislopen en je hypotheek mogelijkheden optimaal inzetten. 

 

Insurme.nl voor hypotheken in Drachten 

Insurme.nl is jouw hypotheekadviseur in Drachten en omgeving. We zijn er voor iedereen die een hypotheek wil afsluiten en zeker wanneer je een hypotheek in Drachten nodig hebt, ben je welkom. Wij kunnen je vakkundig adviseren over de mogelijkheden voor een hypotheek en vertellen je graag meer over wat de stijgende hypotheekrente betekent voor je hypotheek en je maandlasten. 

 

Verzekeringen en meer 

Naast hypotheken kun je ook voor veel andere zaken bij ons terecht. Zoals verzekeringen voor je auto, boot, scooter of fiets maar ook voor een aansprakelijkheidsverzekering, inboedelverzekering, ongevallenverzekering, opstalverzekering of rechtsbijstandverzekering staan we voor je klaar. 

Ga je op reis? Een doorlopende reisverzekering sluit je ook heel gemakkelijk bij ons af. 

 

Meer weten? Neem contact op met insurme.nl voor advies op maat over jouw hypotheek in Drachten of een van onze andere diensten. 

Lees ook: